Vad innebär GI-metoden? Vad ska man inte äta, och vad ska man äta?
3 Svar
Bästa svaret
GI-metoden bygger på Glykemiskt Index, som är ett mått på hur snabbt kolydrater i ett visst födomämne bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts de ner och ju lägre desto långsammare.
Bra mat:
*Frukt/bär/grönsaker
*Potatis
*Nötter
*Råris/fullkorns pasta/ pasta med koktid på minst 8 min
*Surdegs bröd, fullkorns bröd
*Havregrynsgröt
*Osötad yogurt och fil
*Jordnötter/ kikärtor och gröna ärtor
*Mörk choklad
Dålig mat:
*Mat med mycket socker
*vitt bröd/ sötat bröd
*Potatismos
*Snabbpasta
*Snabbris
*Salt
*Läsk/ kakor/ godis/ glass/ chips =(
*Ljus choklad
Potatis skall endast räknas som bra mat (låg gi) då den serveras kall. Detta enligt Fredrik Pauluns föredrag jag tidigare sett på svt24. Hittar tyvärr ingen länk på svt.se men enligt hallåaröst efter programmet skall det finnas tillgängligt på svt.se
(1) (0) - Svar av frazze för 4 månader sedanMen man blir ju tjock av snabba kolhydrater som potatis t.ex. Hur går det ihop?
(0) (0) - Svar av Key för 4 månader sedan
Som medlem på Answer.se
får du chansen att få svar på alla dina frågor,
eller hjälpa andra genom att svara på frågor.