Vad är GI-metoden? Vad är kolhydrater?

Frågad av sanna. Sorterad i Mat & Dryck

Vad innebär GI-metoden? Vad ska man inte äta, och vad ska man äta?

3 Svar

Bästa svaret

GI-metoden bygger på Glykemiskt Index, som är ett mått på hur snabbt kolydrater i ett visst födomämne bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts de ner och ju lägre desto långsammare.

Bra mat:
*Frukt/bär/grönsaker
*Potatis
*Nötter
*Råris/fullkorns pasta/ pasta med koktid på minst 8 min
*Surdegs bröd, fullkorns bröd
*Havregrynsgröt
*Osötad yogurt och fil
*Jordnötter/ kikärtor och gröna ärtor
*Mörk choklad

Dålig mat:
*Mat med mycket socker
*vitt bröd/ sötat bröd
*Potatismos
*Snabbpasta
*Snabbris
*Salt
*Läsk/ kakor/ godis/ glass/ chips =(
*Ljus choklad

(2) (0) - Svar av jonas för 5 månader sedan

Potatis skall endast räknas som bra mat (låg gi) då den serveras kall. Detta enligt Fredrik Pauluns föredrag jag tidigare sett på svt24. Hittar tyvärr ingen länk på svt.se men enligt hallåaröst efter programmet skall det finnas tillgängligt på svt.se

(1) (0) - Svar av frazze för 5 månader sedan

Men man blir ju tjock av snabba kolhydrater som potatis t.ex. Hur går det ihop?

(0) (0) - Svar av Key för 5 månader sedan

Ditt svar på frågan